понеділок, 23 вересня 2019 р.

Протидія булінгу



Протидія булінгу





На виконання листа Міністерства юстиції України від 05.09.2018 №7396/07.2/19-18 «Про проведення «Тижня протидії булінгу» у Раденицькому НВК з 16.09.19р. по 20.09.19р. був проведений "Тиждень протидії булінгу".
Сьогодні серед учнівської молоді надзвичайно загострилася проблема насильства, здійснюваного самими дітьми відносно один одного.
Останніми роками визнано поширення такого явища, як шкільний булінг. 
Булінг у перекладі з англійської – хуліганити, грубіянити, визначається, як утиск, цькування, дискримінація. Це тривалий процес свідомого жорстокого ставлення (фізичного і психічного) з боку дитини або групи дітей до іншої дитини або дітей. Виділяють 4 головні компоненти булінгу: агресивна і негативна поведінка; здійснюється регулярно; відбувається у відносинах, учасники яких мають неоднакову владу; така поведінка є навмисною.
Метою нашої роботи було попередження булінгу, а саме жорстокості та насильства серед підлітків, профілактики злочинів та правопорушень в учнівському середовищі; ознайомити педагогічних працівників з поняттям, формами та структурою булінгу; виховувати в учнів почуття емпатії та переживання до дитини, яка зазнає насильства; розвивати вміння пошуку шляхів виходу зі складної ситуації; формувати навики відповідальної та безпечної поведінки.
Упродовж тижня роботи з учнями, батьками, педагогами практичний психолог та соціальний педагог, класні керівники проводили наступні заходи:
  • заняття з елементами тренінгу «Протидія булінгу», «Булінг у дитячому середовищі: причини, наслідки та його подолання»;
  • години психолога «Стоп булінг!»;
  • відеолекторій «Булінг. Способи самозахисту», «Булінг. Шкільна травля», «А чи готовий ти сьогодні робити зміни навколо себе» Нік Вуйчич,
  • дискусія «Спілкування з однолітками»;
  • бесіди на тему «Кібербулінг: безпечне віртуальне спілкування», «Вчимося казати ні»;
  • психолого-педагогічний семімар «Булінг у школі: причини, наслідки, допомога»;
  • урок – бесіда «Що робити, коли з мене знущаються»



Немає коментарів:

Дописати коментар